calcand pe morminte
silvia on Feb 5th 2007
ultima zi din cursul de turism am fost in excursie. am vizitat poblet si tortosa. in autocar mi-am dat seama cat de mult imi lipseste peisajul din romania. asa cum sunt casutele, inghesuite pe marginea drumului, unele saracacioase si neingrijite, dar par asa de familiare. imi lipseste sa vad peisajul verde, in spania este totul roscat, vegetatia pe coasta este saracacioasa, solul pietros, casele sunt din piatra, par mai mult orase decat sate. iin zona tarragonei este si mai intristatoare privelistea. devenind dintr-o zona agricola o zona indutriala lumea a cam parasit satele si s-a indreptat spre ore. pana la poblet si inspre tortosa am trecut prin sate aproape parasite.
poblet impresionanta prin istoria ei. acum in manastire locuiesc 35 de calugari care au grija de manastire si care au aceleasi activitati pe care le aveau si antecesorii lor, mai putin facerea vinului . in secolul 18 manastirile au fost abandonate, pamanturile confiscate si calugarii risipiti. o data cu plecarea calugarilor oamenii au intrat si eu jefuit tot ce era de jefuit, au ars biblioteca si au inceput sa scoata din zidurile manastirii piatra necesara pentru constructia propriilor case.
tortosa mi-a adus aminte de bucuresti. e construita pe ebru si a fost un centru comercial important, fiiind un port important. o data cu industrializarea orasul a decazut incet incet, iar astazi incepe sa isi revina. se restaureaza peste tot mai ales partea veche a orasului. catedrala o sa fie restaurata si ea si un intreg cartier de case daramat pentru a se construi treptele catedralei pana la raul ebru.
atat in claustrul de la poblet cat si in catedrala din tortosa sunt ingropati nobili care au contribuit cu bani la ridicarea constructiilor. pentru efortul lor au fost ingropati chiar in biserici. nefiind semnalata cu nici un cordon rosu, sau macar o eticheta, lumea calca pe mormintele celor care au ajutat ca astazi catedralele si manastirile sa fie vizitate.
Filed in miscellaneous